Vinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo SliderVinaora Nivo Slider
Szkoła Podstawowa im. Mieszka I w Drzonowie.

Program SZKLANKA MLEKA

 


  

Celem programu "Szklanka mleka"

jest kształtowanie wśród dzieci i młodzieży dobrych nawyków żywieniowych poprzez promowanie spożycia mleka i przetworów mlecznych.
              Program "Szklanka Mleka" jest finansowany z trzech źródeł: dopłata unijna obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do
wszystkich rodzajów uprawnionych placówek oświatowych.  Warunki udzielania dopłat do spożycia mleka i przetworów mlecznych
w placówkach oświatowych dopłata krajowa obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do szkół podstawowych,

Warunki udzielania dopłaty krajowej do spożycia mleka i przetworów mlecznych w szkołach podstawowych
dofinansowanie z Funduszu Promocji Mleka obejmuje dostarczanie mleka i jego przetworów do przedszkoli i gimnazjów.
            Tryb udzielania dofinansowania z Funduszu Promocji Mleka do spożycia mleka i przetworów mlecznych w przedszkolach

i gimnazjach

            W Polsce od czasu akcesji do UE program "Szklanka Mleka" cieszy 
się rosnącym zainteresowaniem. Znaczący wzrost zainteresowania programem wśród placówek oświatowych
nastąpił po uruchomieniu (na wzór innych krajów UE takich jak, np. Szwecja, Finlandia, Wielka Brytania czy Węgry) dodatkowych środków

finansowych, mających na celu dalsze obniżenie cen mleka i przetworów mlecznych płaconych
przez uczniów w przedszkolach, szkołach podstawowych i gimnazjach.

W latach szkolnych 2007/2008 - 2009/2010 Polska jest niekwestionowanym liderem wśród krajów UE w realizacji programu "Szklanka Mleka".

Ilość mleka i przetworów mlecznych dostarczanych do placówek oświatowych i kwota środków finansowych
pozyskiwanych z UE przez Polskę jest większa niż w krajach starej Unii, w których program jest realizowany od ponad 20 lat, takich jak
Francja, Wielka Brytania, Niemcy, Szwecja i Finlandia. W ramach programu dzieci i uczniowie spożywają mleko białe i mleko
smakowe o różnej zawartości tłuszczu, twarożki, sery i jogurty?.

Od początku realizacji programu "Szklanka Mleka" dzieci uczęszczające do
szkół i przedszkoli spożyły ok. 270 tys. ton mleka i jego przetworów,
co stanowi ponad 1 miliard szklanek mleka.